Brandnetelthee kent vele geneeskrachtige en gezondheidsvoordelen. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen graag een kopje brandnetelthee drinken. Maar wist je dat je deze thee helemaal niet hoeft te kopen, maar gewoon zelf kunt maken? Bespaar op de luxe wellness theetjes en maak brandnetelthee zelf. Het is heel eenvoudig en je haalt er zo nog meer voordelen uit. In dit artikel lees je hoe je zelf brandnetelthee kunt maken.

Zelf brandnetelthee makenGa veilig te werk

Brandnetels kunnen in contact met de huid een prikkelt effect hebben. Wanneer je zelf brandnetels gaat plukken voor de thee, doe dit dan met de juiste beschermende middelen. Draag niet alleen stevige (tuin)handschoenen (kies de juiste op een site als Populus), maar zorg er ook voor dat je een shirt met lange mouwen draagt en ook voorkomt dat jouw benen in direct contact met de brandnetels kunnen komen. Het is even een klusje, maar het is meer dan de moeite waard.

Brandnetels vinden

Brandnetels worden vaak gezien als onkruid. De kans is dus groot dat je deze groene vriend in de tuin hebt staan. Heb je geen brandnetels in de buurt? Ga dan naar een bos of natuurgebied bij jou in de buurt, de kans is aanzienlijk dat je brandnetels tegen zult komen. Wel is het verstandig om de juiste brandnetels te plukken. Kies voor brandnetels die niet te dicht aan de weg staan, omdat hier honden hebben kunnen plassen. Jouw kopje verse brandnetelthee smaakt dan net even anders.

brandnetelsVerse brandnetelthee

De meest eenvoudige manier om zelf brandnetelthee te maken, is door verse brandnetelthee te maken. Het enige dat je nodig hebt, zijn een paar stronkjes brandnetels, een kop en kokend water.

Spoel de brandnetels eerst af onder koud water om zand en viezigheid weg te halen. Je kunt vervolgens de brandnetel met stengel, blad en al in het kopje met warm water doen. Laat dit zo’n 5 tot 8 minuten trekken en je hebt een heerlijk vers kopje brandnetelthee.

Gedroogde brandnetelthee

Heb je veel brandnetels in de buurt? Pluk deze dan allemaal en laat ze drogen. Gedroogde theebladeren zijn lang houdbaar en zo heb je het hele jaar door lekkere thee. Door brandnetels op natuurlijke wijze te laten drogen, blijven de voedingsstoffen en oliƫn in het blad en geniet je dus nog steeds van alle gezondheidsvoordelen.

Hoe je brandnetels het beste kunt laten drogen? Dit doe je door een bosje met zo’n tien takjes op te hangen in een luchtige ruimte. Je kunt de bosjes brandnetels laten drogen tot de blaadjes helemaal uitgedroogd zijn. Dit duurt afhankelijk van jouw klimaat en seizoen enkele dagen of enkele weken. De gedroogde bladeren kun je fijnsnijden en opbergen in een glazen pot. Neem een tot twee schepjes van deze gedroogde bladeren per kop thee. Deze kun je in een theefilter of theezakje doen. Het is een kleine moeite om zelf de bladeren te drogen en je geniet van een geweldig resultaat.

Wil jij ook iedere dag brandnetelthee kunnen drinken en hier niets voor hoeven betalen? Brandnetelthee is zeer eenvoudig om zelf te maken en erg lekker ook. Je kunt simpelweg de bladeren in een hete kop thee doen om verse brandnetelthee te drinken. Wil je ook in koude seizoen, wanneer de brandnetel niet groeit, ook brandnetelthee drinken? Droog dan de bladeren en geniet van eigen gedroogde brandnetelthee.