Er zijn heel wat verschillende theesoorten op de markt verkrijgbaar, teveel om op te noemen. Elke soort heeft zijn eigen voordelen, allen dragen ze bij aan een gezondere levensstijl. Thee bevat antioxidanten, deze zijn heel erg goed voor jouw lichaam. De ene theesoort stimuleert de spijsvertering, terwijl de andere een positief effect heeft op uw cholesterolgehalte. Ook de kans op een beroerte wordt verkleind bij het drinken van deze gezonde drank.

De brandnetelplant

Deze plant wordt door de meeste mensen niet als een erg geliefkoosde plant aanzien. Na het aanraken ervan verkrijg je een geïrriteerd gevoel en jeukende bultjes op de huid. Gelukkig heeft de brandnetelplant ook tal van voordelen. Vroeger werd de plant gebruikt als ontsmettingsmiddel door zijn geneeskrachtige werking, terwijl de bladeren nu bijvoorbeeld dienst doen als ingrediënt voor het maken van soep of thee.

De brandnetelplant vindt zijn oorsprong in de continenten Afrika en Azië. Momenteel is hij over heel de wereld terug te vinden, zelfs in meervoud in jouw tuin, wat soms tot grote frustraties kan leiden. De plant kan 1 tot 2 meter hoog worden.

brandnetelthee drinken

De brandnetelthee

de brandneteltheeDeze theesoort wordt gemaakt van brandnetels. Officieel mogen we dit type drank geen thee noemen, omdat het de welgekende theeblaadjes niet bevat. Het wordt daarom eerder onder de categorie ‘kruidenthee‘ geklasseerd.

Verder bevat de drank geen cafeïne en calorieën, perfect voor een optimale vochtopname en gezonde levensstijl. Deze kruidenthee is te koop in zakjes of als losse thee. Je bent natuurlijk ook in de mogelijkheid om de blaadjes zelf te plukken en alleen aan de slag te gaan. Deze thee heeft een frisse, kruidachtige smaak dat versterkt kan worden door een combinatie van munt of venkel.

Voordelen van deze theesoort

Versterkt de botten

Deze plantensoort bevat een grote hoeveelheid aan ijzer, magnesium en calcium die de botten versterken. Vitamines K en D, die tevens in de plant terug te vinden zijn, dragen bij tot een betere botdichtheid. Zij ondersteunen calcium in de bescherming ervan.

Verbetert het immuunsysteem

Brandnetelthee bevat tal van vitamines en mineralen, zoals het welgekende vitamine C. Zij bevatten antioxidanten die vrije radicalen tegenwerken. De flavonoïden en carotenoïden weerhouden de afvalstoffen ervan schade aan te richten aan de cellen in het lichaam. Op deze manier ben je minder vatbaar voor virussen.

Middel tegen lichaamspijn

De brandnetelplant wordt al jaren gebruikt als pijnstiller. Het verlicht en verhelpt in sommige gevallen tal van pijnen in het lichaam, zoals spierpijn, hoofdpijn en blauwe plekken. Het effect is in sommige gevallen al voelbaar na het drinken van 1 kopje thee. Bij blauwe plekken neem je best een doekje waar thee in geabsorbeerd is en dep je deze zachtjes tegen de blauwe plekken.

Remt ontstekingen af

De antioxidanten die in het lichaam terechtkomen door de inname van de brandnetelthee gaan ontstekingen tegen, zoals gewrichtspijn of een ontstoken huid. Denk bij deze laatste maar aan acne of eczeem. Laat de thee sterk trekken op een doekje en dep dit op de huid met een mooi resultaat tot gevolg.

brandnetel thee drinken

Verbetert de spijsvertering

Brandnetelthee blijkt tal van voordelen te hebben, op veel verschillende vlakken. Deze theesoort draagt bij tot een betere spijsvertering. Na het regelmatig drinken van enkele kopjes thee merk je een verschil in je stoelgang. Je zal minder last hebben van diarree en constipatie.

Draagt bij tot gezondere nieren en urinewegen

Bij het regelmatig drinken van een kopje brandnetelthee wordt de doorloop van de urine gestimuleerd. Op deze manier is het lichaam in de mogelijkheid om de afvalstoffen sneller en efficiënter af te voeren. De nieren en urinewegen zullen langer schoon blijven en de kans op de ontwikkeling van nierstenen wordt drastisch verkleind.