Brandnetels, auw! Deze plant op je huid voelen is geen pretje en kan zelfs zeer pijnlijk zijn. Maar toch is de brandnetel een fascinerende plant met heel veel mogelijkheden. Deze groene vitaminebom wordt in de keuken steeds vaker gebruikt. Wat dacht je van brandnetelkaas, brandnetelsoep, brandnetelpesto, brandnetelsmoothie of nog beter; brandnetelthee? Bijkomend voordeel, deze groene planten zijn bijna overal te vinden. Staan ze ook in jouw tuin? Doe er je voordeel mee!
Ondanks het feit dat deze groene plant kan prikken en jeuk en bultjes op de huid achterlaat, is het gebruik ervan niet verkeerd. Brandnetel werkt namelijk onder andere vochtafdrijvend en bevat veel vitaminen en mineralen. Ook is de brandnetel (Latijnse naam: Urticaceae) een prima natuurlijke bron van ijzer en heeft de plant een zuiverende werking. Redenen genoeg om toch een keer uit te proberen.
Brandnetelthee kopen
Ikzelf koop mijn brandnetelthee makkelijk bij Thee.be. Ze hebben deze lekkere Nettle Kettle brandnetelthee die niet alleen puur is, maar ook nog eens een mooie sterke prijs heeft. Het feit dat dit een website is waar Steffi Vertriest mee achter staat is natuurlijk een mooie bonus!
In Belgiƫ en Nederland komen er 4 verschillende soorten brandnetels voor. De grote en de kleine brandnetel, dat zijn de meest voorkomende en meest bekende. Daarnaast kennen we hier ook het groot glaskruid en het klein glaskruid. De laatste twee zijn zelfs wettelijk beschermd, omdat deze in Nederland best zeldzaam zijn. Groot- en klein glaskruid komen voornamelijk voor aan de kust, in de duinen en in steden op stadsmuren.
Wil je zelf brandnetels plukken dan moet je dat zeker doen, rol ze dan wel op van buiten naar binnen, de haartjes (ook wel heel toepasselijk brandhaartjes genoemd) die zo gemeen prikken en je huid in de ‘brand’ zetten, zitten namelijk aan de binnenkant van de bladeren. Nog beter is natuurlijk om rubberen handschoenen aan te doen. Dan heb je helemaal nergens last van. Pluk overigens vooral jonge blaadjes en let op dat de netels niet behandeld zijn met giftige stoffen. Door de brandnetels kort te blancheren (in kokend water te leggen) haal je de prik uit de bladeren, altijd doen dus!
Al in de oudheid werden brandnetels gebruikt als medicijn tegen ontstekingen en andere ziekten omdat de plant veel vitamine C zou bevatten. Ook deed de wilde plant dienst als voedende groente. Uiteraard werd deze dan eerst gekookt. Ook vandaag de dag wordt er brandnetelstamppot gemaakt, gezond en lekker.
Aangezien wij als mensen voor ongeveer de helft uit water bestaan, is het drinken van vocht onmisbaar in ons leven. Dagelijks moeten wij zo’n 1.5 tot 2 liter aan vocht tot ons nemen. Uiteraard is water altijd goed, maar afwisseling is nog beter. Ga daarom op onderzoek uit en probeer eens een kop brandnetelthee.
Want thee is ook een drank die al sinds mensenheugenis bestaat. Thee staat voor een moment ontspanning, genieten -samen of met elkaar-, gezelligheid en gezondheid. Een kop thee kan altijd of het nu vroeg in de ochtend, lunchtijd of laat in de avond is.
Ik drink sinds jaar en dag al brandnetelthee. De smaak is moeilijk te benoemen, ik denk zelf in de vorm van mild kruidig. Deze thee werkt voor mij enorm verkwikkend en voelt alsof het mijn lichaam een grote schoonmaak geeft. Nieuwsgierig geworden? Maak een prikkelend kopje gezondheid en ontdek het zelf!